Auto verzekeren voor je kind: slim of niet?

Autoverzekering
Sommige ouders overwegen om een autoverzekering voor hun kind af te sluiten. De gedachte daarachter is dat hun kind op deze manier minder premie hoeft te betalen. Want zoon of dochter profiteert dan van de opgebouwde korting van de ouders. Ook komt het voor dat jongeren worden geweigerd door verzekeraars, terwijl hun ouders wel een verzekering kunnen afsluiten. Maar hoe verstandig is het om als ouder een autoverzekering voor je kind af te sluiten?

Auto op naam van kind
Als je zoon of dochter de eigenaar van de auto is (de auto staat op naam van het kind) is het niet mogelijk om als ouder deze auto te verzekeren. Want alleen de eigenaar van de auto kan de auto verzekeren. Dus als de auto op naam staat van je zoon of dochter, kan alleen hij of zij zelf de auto verzekeren.

Auto van kind op naam van ouder zetten
Het komt voor dat ouders de auto van hun kind op hun eigen naam laten zetten. Zij geven dan aan bij de verzekeraar dat de ouders de regelmatige bestuurders zijn, verzekeren de auto en laten het kind er de meeste tijd in rijden. Op deze manier betaalt hun zoon of dochter minder premie dan wanneer hij of zij zelf een autoverzekering zou afsluiten. Want kinderen hebben vaak nog geen schadevrije jaren opgebouwd en krijgt dus geen no-claimkorting op de premie.

Wees eerlijk over regelmatige bestuurder
Om het risico op schade goed in te kunnen schatten, moet de verzekeraar weten wie er het meest in de auto rijdt. Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie naar de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Jongeren betalen vaak een hogere premie dan ouderen, omdat zij statistisch gezien vaker schade veroorzaken.

Als het kind het meest in de auto rijdt, is hij of zij officieel de regelmatige bestuurder. Wil je als ouder de auto van je kind verzekeren, dan ben je dus verplicht dit bij je verzekeraar aan te geven. Uiteindelijk bespaar je dan niets op de premie. Als je bij de aanvraag van de verzekering niet eerlijk bent over wie het meest in de auto rijdt, kan dat grote gevolgen hebben bij het vergoeden van schade.

wees verstandig
Het is dus verstandiger om de auto op naam van het kind zelf te zetten en zoon of dochter zelf de auto te laten verzekeren. Zo bouwt hij of zij zelf schadevrije jaren op. En hoe eerder je daarmee begint, hoe meer profijt hij of zij er later van heeft.
bron: Michiel de Jong, Independer, Maandag 8 april 2013 om 11:25